tiistai 25. huhtikuuta 2017

TUULIKAAPPI, ETEISTILAT JA WC UUSIKSI

Sain olla apuna 1930-luvulla rakennetun kauniin, maaseudulla olevan omakotitalon remontissa. Taloon on tehty laajennusosa joitakin vuosikymmeniä sitten. Nykyiset asukkaat ovat remontoineet sinne muuttaessaan lähes kaikki huoneet, mutta tuulikaappia, wc:tä ja eteistiloja eivät. Nyt on niiden vuoro.
 
Tuulikaappi ja wc oli jo päätetty suurentaa, jotta ne saadaan toimivammiksi. Kaikkiin tiloihin haluttiin uudet pinnat ja uusi, yhtenäinen ilme. Katot olivat jo valkoiset, joten ne olivat hyvät sellaisenaan. Eteissäilytystilat kaipasivat tehostusta.

Tietysti ensin käytiin läpi asukkaiden toiveet. Värimaailma valittiin ajattomaksi ja rauhalliseksi ja sellaiseksi, että se sopii aiemmin remontoituihin tiloihin. Oli selvää, että piirrän 3D-kuvat, jotta voidaan katsoa, miltä tulevat muutokset näyttävät. Piti myös varautua siihen, että lattioita ja seiniä purettaessa saattaa tulla yllätyksiä vastaan. Mutta mitään suurempia ei onneksi ole tullut! :)
 
Talosta ei ollut pohjapiirustusta, joten ensin mittasin kaikki tilat ja tein sellaisen.  Ja tiedoksi, että suunnittelen myös seinän siirtoja, mutta minulla ei ole pätevyyttä arvioida rakenteiden kestävyyttä yms., joten ne täytyy varmistaa rakennusalan ammattilaisella. 

Asukkaat ovat ahkeroineet kovasti ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että remontti on edennyt jo paljon. Laitan kuvia myöhemmin, mutta tässä  muutamia poimintoja suunnitelmista: 
(Asiakkaan piirustuksissa on myös mitat, mutta en laittanut niitä tähän.)
 
Yksi tärkeimmistä asioista oli uuden lattiamateriaalin valinta eteiseen. Materiaaliksi valittiin Hydrocork, jossa on korkin hyvät ominaisuudet yhdistettynä vedenpitäviin saumoihin. Sille annetaan kotioloihin 25 vuoden kulutustakuu ja julkisiinkin tiloihin 15 vuoden kulutustakuu.
 
Kaikki uuden sisustuksen värit ovat hieman harmaaseen taittuvia beigejä ja sopivat hyvin jo olemassa oleviin väreihin.
 

Boråstapeterin Linen-tapeteissa on kauniit, pehmeät sävyt, joista valittiin samansävyiset, mutta eri tummuusastetta olevat tapetit: kun kotiin tulee, niin tuulikaapissa on kaikkein vaalein sävy, eteisessä "keskivaalea" ja eteisen päässä olevassa "seuraavassa eteisessä" tummin sävy. Näin saadaan hillittyä vaihtelua.
 

Tuulikaappi suurentuu pituussuunnassa rakentamalla uusi seinä. Ulko-ovesta tulee tummanharmaa ja tuulikaapin ja eteisen väliovesta valkoinen. Siinä on myös lasi, jotta se tuo avaruudentunnetta. Vaatenaulakon puoleinen reuna paneloidaan ovikorkeuteen asti. Hylly vaatetankoineen ja koukkuineen sekä kenkäteline teetetään. Lattialle sopii VM-Carpetin Retro-matto, joka on väriltään sopiva viereisen eteisen lattiaan ja kestävyydeltään hyvä juuri tuulikaappiin .


 
Tässä eteiskäytävän värimaailmaa. Belidin valkoinen plafondi on halkaisijaltaan 44,5 cm ja sen varjostin on ihanan eläväistä pellavaa. Näitä hankitaan molempien mattojen kohdalle. 
 
Eteinen on käytävämäinen ja siitä on tarkoitus tehdä enemmän huonemaisempi. Eli sisustamalla tietyllä tavalla saadaan vähän leveämpi ja lyhyempi vaikutelma. Kattoplafondit ja niiden sijoitus on yksi asia. Toinen on isot matot, jotka katkaisevat käytävää. Pyöreä matto (alempi kuva) ulottuu oviaukon ylikin, niin saadaan vähän hallimaista fiilistä. Olohuoneen oven poisto ja oviaukon suurennus tuo myös avaruutta, samoin iso peili. Käytävän toisessa päässä on ikkuna ja ilmalämpöpumppu, ja niiden luo suunniteltu kaluste sijoitetaan poikittain ja se muodostaa verhon ja lattiavalaisimen kanssa kokonaisuuden, joka tuo katseelle kiintopisteen. Kalusteiden ja taulujen paikka myös vaihdetaan samoista syistä.
 
 
 
Tapettien tummuus vaihtuu oviaukon kohdalla. Piirroksessa näkyy laajennetun wc:n ovi. Wc:tä ei suurennettu oviaukkoon asti, jotta vaikutelma on avarampi ja wc:stä tuli tarpeeksi suuri jo tällä tavalla. Wc:n oven viereen teetetään säilytyskaluste ja sen yläpuolelle hankitaan seinävalaisin tunnelmaa luomaan. Muuten tämä osa valaistaan kattoon upotetuilla led-valaisimilla. 
 
Eteisen portaiden puoleisessa osassa on eteiskäytävän tapettia vaaleampi tapetti. Portaikon seinät tapetoidaan sävyyn sopivalla vaalealla ornamenttitapetilla. Seinille kauniit Innoluxin Lumi-valaisimet, portaiden maalaus lattiaan ja tapettiin sopivalla vaalean beigellä ja porraskaiteet valkoisella maalilla.
 
Portaiden viereen teetetään taso, johon voi laskea avaimet, kännykät yms., Tason alle tehdään laatikosto "eteistavaroille".
Portaiden alla olevaan tilaan suunnittelin vaatteiden ja kenkien säilytyksen niin, että tila olisi käytetty mahdollisimman tehokkaasti ja että yleisilme olisi siisti.
 
Oikeaan reunaan tulee seinä, johon voi kiinnittää tammenvärisiä Muuto Dots -nuppeja. Ne ovat ihanteellisia laukkujen säilytykseen. Seinän takana on vaatesäilytys (ks. kuva alla).
 
 
 
Vasempaan reunaan tehdään ulosvedettävät kenkäkaapit, jotka kiinni ollessaan näyttävät "vain" siistiltä seinältä. Muuto Dotsit toimivat vetiminä ja ripustimina.
 
 
Wc:tä pidennetään, jolloin sinne saadaan tarpeeksi säilytystilaa ja yleensäkin tilaa. Tämä mahdollistaa myös wc-istuimen kääntämisen parempaan suuntaan.
Wc:stä tulee harmaasävyinen. Svedbergsillä on tyylikäs ja selkeä Forma-mallisto. Kuvan peilikaapit ovat mielestäni erittäin käytännölliset: ovat vain 13 cm syviä, jolloin hammasharjat, deodorantit ym. mahtuvat yhteen riviin. Kaapeissa on valo, joka ei häikäise ja pistorasiat. Ja ne näyttävät enemmän peileiltä kuin kaapeilta.  Kuvan allaskalusteen ylimmässä laatikoissa on kunnon kokoiset lokerikot esimerkiksi meikeille ja muulle pikkutavaralle.
 
 
(Seinälaatan sävy vaihdettiin saman sarjan valkoiseen laattaan.)

 
Eli tällaista tässä kohteessa. :) Mielestäni keskeisellä paikalla olevista tiloista on tulossa toimivat, kauniit ja ajattomat. Asukkaatkin ovat tyytyväisiä !  Ja se on tietysti tärkein asia.:)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti