torstai 5. maaliskuuta 2015

PARTURI-KAMPAAMON KIINTOKALUSTEET JA TEKSTIILIT

Syksyllä 2013, juuri kun aloittelin sisustusalan ammattitutkinnon opintoja, tyttäreni perusti oman parturi-kampaamon uudehkon kerrostalon katutason liikehuoneistoon. Tyttärellä  oli itsellään selvät ajatukset siitä, millainen liikkeestä tulisi tyylillisesti ja miten toiminnot sijoitettaisiin. Minun tehtäväni oli suunnitella, miten kalusteet ja tekstiilit toteutettaisiin. Eli työnjako oli selvä: Hän kertoi, mitä halusi. Minä mietin, miten ne toteutetaan ja laskin tarvikkeet ja kustannukset eri vaihtoehdoille. Rakennustyöt teki pappa, iso kiitos hänelle siitä.

Haasteena oli suhteellisen tiukka aikataulu ja budjetti. Nuorella yrittäjällä oli paljon hankittavaa, joten liikkeen sisustukseen ei tietenkään voinut käyttää rahaa tolkuttomasti. Ja kuitenkin kalusteiden tulisi olla kestäviä ja tyyliin sopivia. Tilassa oli valkoiset seinät ja katto ja harmaa lattia, joten tyttären haluamalle musta-valkoiselle sisustukselle oli hyvät edellytykset. 

Ovesta sisään tultaessa oikeanpuoleiselle seinälle ennen pilaria tuli naulakko ja pilarin jälkeiselle seinälle asiakaspaikat.
 
Ikean työtason toisesta reunasta sahautettiin vajaa 30 cm pois. Näin pöytätasosta saatiin sopivan syvyinen ja poisleikatusta tasosta saatiin kassatiskin päälle tasot. Peilit ovat Ikean Hemnes-peilejä.



 
Vastakkaiselle seinälle vinon katon alle päätettiin rakentaa kassatiski. Kuvan oikeaan reunaan tulisi taso, kaapistot ja värilokerikot. Näin ne olisivat pesupaikan ja allaskaapin lähellä. Ikkunan eteen sopi asiakkaille sohva ja sohvapöytä.





 
 
 
 
Tiskin "perustana" on Ikean työtasot, hyllyt ja kaapit, jotka mitoitin tyttären toivomusten mukaisiksi. Tiskin yläosan tasothan saatiin asiakaspöydän takaosasta.  Näiden suunnittelu meni suhteellisen mutkattomasti, mutta tiskin seinässä oli haastetta: miten saada "joku kiva". Suunnitelmissa oli jo tasainen, musta levy, mutta onneksi sain sormipaneeli-idean. Eli Ikean tasoa ja laatikostoa varten rakennettiin matala "seinä", jonka etureunaan kiinnitettiin mustaksi maalatut sormipaneelit. Rakennusvaiheessa piti tehdä jokusia kompromisseja, mutta lopputuloksesta tuli kyllä hyvä.
 
Taustaseinä on tasainen, puhtaan valkoinen, vaikka kuvassa ei siltä näytä. Se olisi mielestäni kannattanut maalata mattamustalla maalilla, mahdollisesti liitutaulumaalilla tai magneettimaalilla, mutta se jätettiin kuitenkin valkoisesti.
 
 


Liiketilan takaosassa vasemmalla on ensin wc:n, sitten keittiön ovi. Näiden väliin piti miettiä joku kevyehkö "rajaus". Yläosa piti jättää auki mm. ilmastoinnin vuoksi. Seinämä pitää voida sulkea ja avata. Päädyimme ylös kiinnitettävään liimapuupalkkiin ja paneeliverhoihin. Ompelin kolme paneelia, joista oikeanpuoleisin lukittiin kiskoonsa ja muut ovat liikuteltavia helposti keppien avulla. Minun tehtävänä oli löytää kohtuuhintainen, tukeva, moderni, ajaton, mustakuvioinen kangas.



Monessa kaupungissa ja tosi monessa kaupassa kävin...
Turun Eurokankaasta (http://www.eurokangas.fi/) löytyi alla oleva kangas

 
ja Raumalta  Verho-Tuomiselta (http://www.verho-tuominen.fi/) 300 cm leveä kangas, jonka molempia puolia voi käyttää oikeana puolena. Tytär valitsi tämän.
 

 
 
Tässä valmiit verhot. Yllä olevissa kuvissa verhot näkyvät myös kauempaa, joten verhojen sopiminen kokonaisuuteen on ehkä helpompi hahmottaa.


Samasta kankaasta ompelin sohvalle tyynyt.


Kesäksi ompelin pinkit tyynyt. Samaa pinkkiä on myös yhden mustan tuolin istuintyynyssä.  Musta, harmaa ja valkoinen ovat kyllä hyviä, ajattomia värejä. Niihin on niin helppo yhdistää monia värejä. Ja pienilläkin jutuilla saa kivasti vaihtelua.

 

 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti