maanantai 19. helmikuuta 2018

ASIAKKAAN SAUNA- JA OLESKELUTILAT

Sain suunnitella asiakkaalle sauna- ja oleskelutilat, joiden voidaan ajatella tulevan "puolijulkiseen" käyttöön. Se asettaa vaatimuksensa myös materiaalien kestävyydelle. Mutta kestävähän voi olla myös kaunis. :)

Mm. pohjaratkaisut, keittiön kiintokalusteet, valaisimet, ovet ja saunan materiaalit olivat jo valittuina siinä vaiheessa kun minä tulin mukaan. Minun tehtäväni oli miettiä tilojen värimaailma ja tunnelma sekä etsiä tiettyjä kalusteita. Tavoitteena oli materiaalien kestävyyden lisäksi ajattomuus ja hyvännäköisyys. Ympäröiviin tiloihin ja rakennuksen tyyliin sopivat mielestäni harmaan sävyt ja väriehdotukseni sopi myös asiakkaalle. :)
 
Tässä suunnitelmistani muutama yksittäinen asia:
 
Oleskelutilaan valitsin lattiaksi Wicandersin harmahtavan HydroCorkin (RTV HydroCork Rustic Limed Grey Oak), koska on hyvännäköinen ja kestävä, ja siinä on vedenpitävät saumat. Ei myöskään kopise ja on miellyttävä jalalle.

 
 
Sävymaailma on kaikissa tiloissa yhtenäinen, alla olevan kuvan mukainen. 


 

Suunnittelin pukuhuoneeseen mahdollisimman selkeän ilmeen, joka ei ole "saunamökkimäinen" (ei siinäkään tyylissä  mitään vikaa ole, mutta tänne ei sovi). Seinät ovat suorareunaista paneelia ja ne käsitellään Tikkurilan Pro Grey kartan sävyllä 1938, joka on mielestäni hyvä harmaan sävy. Maaliksi Luja himmeä, ja kalusteisiin Tikkurilan Saunavaha (sävy Ukkonen), jotta kestävät kulutusta ja kosteutta ja täydentävät mukavasti toisiaan erilaisen kiiltoasteen vuoksi. Lattia on seiniä tummempaa 20x20 laattaa ja katto valkoinen.

Penkkejä tulee kolmelle seinälle ja ne valmistetaan liimapuusta (paksuus esimerkiksi 60-70). Ne ovat irrallisia, jotta voidaan tarvittaessa siirtää myös oleskelutilan tai terassille lisäistuimiksi. Pituudet niin, etteivät tule aivan seiniin ja ovilistoihin kiinni. Seinään tehdään sileäksi hiotut laudat, jotka käsitellään samalla tavalla ja joihin kiinnitetään rosterin väriset koukut. Lauta on hieman penkkejä kapeampi.Ovilistojen yläreunojen korkeudelle voidaan tarvittaessa valmistaa hyllyt.
 
Naulakko voidaan vaihtoehtoisesti tehdä kuvan mukaisesti niin, että siinä on mukana hylly. Materiaali esimerkiksi puolet ohuemmasta liimapuusta kuin penkki.
 


Pesuhuoneeseen on valittu keskiharmaa 10x10 cm laatta samanvärisellä saumauksella ja seiniin vaaleanharmaa 20x40 cm laatta. Ehdotin rakennettavaksi suihkujen väleihin kolmion malliset "väliseinät": erottaisivat hieman suihkutiloja, mutta pienehkö tila säilyisi avaramman oloisena verrattuna siihen, että rakennettaisiin seinät. Näin saataisiin hyödynnettyä myös suihkunurkkauksen kulmat. Kolmiot laatoitettaisiin tummanharmaalla mosaiikkilaatalla (kuva alla) ja niihin tehtäisiin kolot shampoille yms.

 
Kolmiot olisivat mielestäni tyylikkäitä ja toiminnaltaan hyviä, mutta ehdotin kakkosvaihtoehtona myös suoraseinäistä ratkaisua: 40 cm leveää seinää, jossa hyllyt päällekkäin niin, että aukeavat eri puolille.
 
 
 
Kuvissa oleva SketchUp-hahmo on 167 cm pitkä. Asu nyt ei ehkä ole ihan suihkuun sopiva, mutta silti hän on tässä, jotta mittasuhteita olisi helpompi hahmottaa. :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti