sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

ELÄKELÄISPARISKUNNAN KODIN STAILAUSTA 2014

Seuraavassa 1960-luvulla rakennetun omakotitalon stailausta: pohjapiirroksessa sinisellä näkyvä alue eli tuulikaappi, eteinen, työhuone ja wc. Kyseessä on sisustusalan ammattitutkintoni stailauksen näyttötyö, josta on olemassa paksu mappi kirjallista materiaalia monenlaisine laskelmineen, valokuvineen ja perusteluineen. Tässä teille ennen-jälkeen -valokuvia ja 3D-piirustuksia:

74- ja 79-vuotiaat asukkaat ovat rakentaneet kotinsa runsaat 50 vuotta sitten. Asuntoon on vuosikymmenten aikana toki tehty remontteja, mutta näiden huoneiden pinnoille ei vuosikausiin mitään. Nyt oli sen aika!


 

Stailauksen tarkoituksena on päivittää ja ennen kaikkea siistiä näitä huoneita. Asukkaat haluavat tehdä mahdollisimman paljon itse ja mielellään ilman kiirettä. Tarkoituksena on tehdä kaikki mahdollisimman edullisesti. Kodissa on tällä hetkellä aika paljon ruskean sävyä, mutta nyt toivotaan harmaata valkoisella tehostettuna.

Ehdottomana vaatimuksena on, että pattereita, putkia, vesikalusteita ja sähköjohtoja/jakorasioita ei irroteta. Asiakkaat toivovat myös, että kattomateriaalit ja ovet säilytetään ennallaan ja myös listat niin paljon kuin mahdollista. Valaisimia ei vaihdeta eikä lattiamateriaaleja wc:n lattiaa lukuun ottamatta.

Stailausta suunnitellessani huomioin tietysti asiakkaiden toiveet ja kodin muun sisustuksen. Vaikka värimaailmasta tulee harmaampi, on huoneiden tarkoitus olla sopusoinnussa muun kodin kanssa. Tämä stailaus on mielestäni hyvä esimerkki siitä, kuinka kohtuullisella rahalla, omalla työllä ja huolellisella suunnittelulla saa kotiin kauniimman ilmeen.

Kokonaiskustannusarvio näille neljälle huoneelle oli yhteensä noin 1000 €, kaikkiaan noin 1200 € kului. Työhuoneen levytys  (johon ei oltu varauduttu) tuli maksa­maan158 €, ja se on suurin syy budjetin ylitykseen. Joten aika hyvin meni... Oli kyllä hintansa arvoinen asiakkaiden mielestä (ja myös minun mielestä).

Kaikkien huoneiden kaikki ovet karmeineen ja listoineen ja lattia- ja kattolistat maalattiin valkoisiksi, samoin ikkunalistat ja tuulikaapin ja eteisen katto. Jo nämä siistivät ja raikastivat tilaa. Toki jo näiden maalipesuissa, hiomisissa ja maalaamisessa oli hommaa lähes kahdeksankymppiselle miehelle. Mutta hyvin jaksoi! :)


Tuulikaappi 1.4 m²
 
 
Molemmat ovet karmeineen ja listoineen, lattia- ja kattolistat ja katto maalattiin valkoisiksi.
 
ENNEN                                                JÄLKEEN
Ulko-oven kynnykseen vaihdettiin uudet listat ja sama muovimatto kuin sisäoven kynnykseenkin. Lattian muovimatto oli ehjä, mutta ehkä jo parhaat päivänsä nähnyt. Siihen löydettiin juuri haluttua kuosia oleva matto edullisesti. Se on tehty ylijäämäpalasta, mutta sattui sopivan täydellisesti mitoiltaan tähän tuulikaappiin.

ENNEN                                             JÄLKEEN
Mitoitin lattialle kenkäritilän, jonka asiakas rakensi. Kenkäritilä on kevyt nostaa, jotta sen alta saa varisseet hiekanmurut imuroitua pois.
 
Patterin yläpuoliselle seinälle ehdotin koreja esimerkiksi käsineille ja myssyille, mutta asiakas halusi mieluummin tyhjän seinän. Ovi kääntyy seinän eteen, joten käytännössä seinän tyhjyys ei ole haittaavaa.
 

Pienessä tuulikaapissa on tosi pimeää, siksi valitsin sinne vaaleahkon harmaan seinämaalin (Tikkurilan Remontti-Ässä, sävy J499), jotta se toisi valoisuutta tilaan. Lämpöpatteri ja kenkäritilä on maalattu Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla, puolihimmeä, harmaa K499. Lämpöpatterimaali sävytettiin eteisen tapetin mukaan ja sitä käytettiin myös täällä, vaikka on aavistuksen seinämaalia tummempaa. Näin vältyttiin turhilta maalin ostoilta.

 
ENNEN                                             JÄLKEEN
Sisäoviseinältä poistettiin erikokoiset lastulevypalaset ja seinään laitettiin ylijäämäsormipaneelia, koska sormipaneelia on myös ulko-oviseinällä ja katossa. Oven ympärille laitettiin samanlevyiset listat kuin ulko-ovessakin. Ovi sai kummasti ryhtiä!
 
 
 
ENNEN                                                 JÄLKEEN
Ulko-oven lukko korjattiin ja toimimaton ovikello poistettiin. Tuulikaapissa ei ole ollenkaan valaisinta eikä asiakas halunnut sinne sähköllä toimivaa valaisinta. Osramin LEDstixx-valaisin oli löytö: se on valaisimen (eikä retkivalaisimen) näköinen ja vielä hyvän värinenkin. Ja ahtaaseen tilaan myös sopivan litteä. Valon suunnan pystyy itse säätelemään. (Isompi kuva valaisimesta alempana.)
 
Pohjapiirros, 3D-kuvat ja seinävalaisin
Eteinen 9.3
 
 
 
Ovet (ei taiteovi) karmeineen ja listoineen, lattia- ja kattolistat, ikkunalistat ja katto maalattiin valkoisiksi.
 

ENNEN                                                  JÄLKEEN
Seiniin löytyi kaunis, pyyhkimisen kestävä tapetti (Elegance nonwoven 2930-22, A.S.Creation.de),  joka sopi sekä lattian että vieressä olevan takkahuoneen takan sävyyn.

Vanha pikkupöytä maalattiin.

 
 
 

ENNEN                                         JÄLKEEN
Asiakas mietti, tarvitaanko komeroon uudet taiteovet ja vedin. Koska ovi oli ehjä, ehdotin ettei sitä vaihdeta vaan poistettaisiin komeron lattian etuosasta lista ja ruskea muovimatto ja vaihdettaisiin tilalle valkoinen lattia ilman listoja. Näin päästiin eroon oven alareunan "siksak-kuviosta". Kun vielä yläkomeroiden ovet maalattiin ja vetimet vaihdettiin, niin kokonaisuudesta tuli rauhallinen. Vetimen värikään ei enää häiritse. Joskus se on pienestä kiinni... :).ENNEN                                             JÄLKEEN
Sisäoven kynnyksen uusi muovimatto saatiin komeron etuosasta poistetusta palasta. Näin se on samanlainen kuin eteisen lattiassa. Myös kynnyksen listat vaihdettiin.
 
 
 

ENNEN                                         JÄLKEEN
Tähän nurkkaukseen tuli monta pientä, mutta tärkeää muutosta:
  • naulakko komeroineen maalattiin, ovien vetimet vaihdettiin
  • naulakon päädystä poistettiin kortit (menivät työhuoneen uuteen ilmoitustauluun)
  • lankaliittymää ei enää ole, joten naulakon päädystä poistettiin turha puhelin
  • vanha puunvärinen avainkaappi poistettiin ja uusi valkoinen avainkaappi hankittiin naulakon päätyyn
  • ikkunan yläpuolella oleva ovikello siirrettiin niin ylös kuin mahdollista ja käännettiin pystysuuntaan
  • työhuoneen verhosta jäi kangasta sopivasti tähän laskosverhoon, joka asennettiin niin ylös kuin mahdollista (asiakas sai verhot lahjaksi, joten eivät sisälly kustannuksiin);ikkunasta näkyy talon lautaseinää
  • puhelin ja puhelinpöytä poistettiin tarpeettomana
  • vanha ilmoitustaulu päällystettiin vaaleanharmaalla kankaalla, kehykset maalattiin patterimaalilla
  • Ikean edullinen tauluhylly hankittiin seinälle, jotta siihen voi laittaa kännykän ja käsineet pukemisen ajaksi
  • tuolilla ei tarvita enää istuintyynyä, koska puhelimessa ei puhuta enää täällä
Katto maalattiin valkoiseksi, lämpöpatteri tapetin väriseksi harmaaksi.


 
Eteisen suunnitelma

 
Oikealla naulakon edessä oleva seinä, keskellä oviaukko takkahuoneeseen. 
  
Työhuone 9.8
 
 
 
Kaikki ovet karmeineen ja listoineen, lattia-, katto- ja ikkunalistat maalattiin valkoisiksi.

ENNEN                                                            JÄLKEEN
Työhuoneesta siivottiin pois ylimääräiset tavarat ja seinille kiinnitetyt kortit yms. Seinistä poistettiin levyt ja listat ja seiniin laitettiin saneerauskipsilevy. Seinät tapetoitiin keskiharmaalla BoråsTapeterin Borosan EasyUp -tapetilla 39145. Nyt vanhat, kauniit kattolistatkin pääsevät oikeuksiinsa.
 
Lämpöpatteri ja putket maalattiin tapetinvärisellä Helmi-kalustemaalilla. Sillä maalattiin myös kattovalaisimen ulompi metallirengas.
 
Sukulaisen valkoinen työpöytä oli menossa kirppikselle, mutta se tuotiinkin tänne ja ruskea pöytä laitettiin kierrätykseen. Työtuoli on saatu lainaksi, samoin työvalaisin.
 
Uusi matto löytyi alennusmyynnistä lisäalennuspäivänä. Laskosverhot olen ommellut Linumin Shanghai-kankaasta, ja ne asiakkaat saivat lahjaksi eli niiden hinta ei ole mukana kustannuksissa.
ENNEN                                                            JÄLKEEN
Kirjahylly siivottiin ja se paperit ja tavarat laitettiin valkoisilla kansioihin ja Ikean säilytyslaatikoihin.
 

 

ENNEN                                                   JÄLKEEN
Seinät ovat huomattavasti aikaisempaa selkeämmät. Uusi matto ja kankaalla päällystetty huokolevy-ilmoitustaulu ovat samaa sävyä.
 

 

ENNEN                                                   JÄLKEEN
Olemassa ollut taulu löysi paikkansa työhuoneesta. Ikkunan edessä olevalla pöydällä ollut työvalaisin siirrettiin tähän, samoin valkoinen tuoli.
 
Komeroiden yläpuolelle lisättiin puuttuva kattolista.WC 1.3
 
 
 
ENNEN                                                  JÄLKEEN
Asiakkaat toivoivat, että kaikki siistitään: lattialla ja kolmella seinällä oli vaaleakuvioinen muovimatto, joka oli liimattu tiukasti kiinni. Pinnat olivat jo sen verran pinttyneet, että asiakkaat olivat ottaneet valaisimesta toisen polttimon pois, jotta ei olisi valoa liikaa...
 

Pesuallasta vastapäätä oleva seinä tapetoitiin vaaleanharmaalla vinyylitapetilla (Vallilan Saga-tapetti 93790-1)  ja samalla värillä maalattiin muut seinät (Tikkurilan Luja-pintamaalilla, puolihimmeä V168)Takaseinä on rapattu tiiliseinä ja muut kaksi seinää käsiteltiin saneerauslaastilla mahdollisimman saman näköisiksi ennen maalausta.

 
Ovi karmeineen ja listoineen ja kattolistat maalattiin valkoisiksi. Lattialistat maalattiin seinän värisiksi. Lattiaan hankittiin tummanharmaa muovimatto (Ideosafe 7773 Storm), jonka pinta on melko luistamaton.
 
Entinen matto sopii wc:hen edelleen.
 
Altaan alle rakennettiin uusi kaappi Ikean jalallisesta kaapista. Näin saatiin lisää säilytystilaa ja lattiapintaa.
 
Myös seinälle hankittiin uusi kaappi, johon mahtuu kaikki tarvittava. Näin yleisvaikutelma pysyy siistinä.
 
 
JÄLKEEN
Takaseinälle kiinnitettiin Ikean hylly, jonka päälle voi laittaa kukkia, kynttilöitä tai muuta mieleistä. Kukka-asetelma on tehty eteisen pöydällä olleesta kimpusta.
 
Uudet pyyhekoukut ja wc-paperiteline viimeistelevät kokonaisuuden.
 

Dilos-mosaiikki oli ainoa kalliimpi hankinta: 54 €/m². Sitä tarvittiin kuitenkin vain 1 m². Se oli itse asiassa perustana koko wc:n värimaailmalle ja oli myös sopivan ohutta ahtaisiin paikkoihin. Nyt altaan reunoihin saatiin laitettua myös silikonit, joita siellä ei ennen ollut.
 

ENNEN                                               JÄLKEEN
Vanha valaisin sopii hyvin tyyliltään uuteen wc:henkin.3D-kuvat ja saneerauslaastilla tehtyä seinäpintaa. Pinta on huokoisen näköistä ja se on hiottu niin, ettei siinä ole teräviä nystyröitä.


Asiakkaat olivat tyytyväisiä koko remonttiin, mutta wc oli heille kaikkein mieleisin. :) 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti