perjantai 8. toukokuuta 2015

KENKÄKAAPPI

Olen suunnitellut kenkäkaappimme jo siinä vaiheessa, kun kotimme pohjapiirroksia tehtiin. Ajatus kenkäkaappiin syntyi tarpeesta: minne laittaisimme ne kengät, joita muuten säilyttäisimme vaatekaapin lattialla. Kenkäkaappi on toiminut niin loistavasti nämä vuosikymmenet, että haluan esitellä sen myös teille. Se on tilava, käytännöllinen ja oli valmistuskustannuksiltaan tosi edullinen. Kuva siitä löytyy myös täältä.
 
Eteinen ja tuulikaappi tapetoitiin uudelleen vähän aikaa sitten pyyhkimisen kestävällä Boråstapetilla Easy Up Moment VII 9024. Siinä vaiheessa mietin, että pitäisikö tuulikaapille tehdä jotain muutakin, mutta kun emme halunneet luopua liukuovikaapistosta emmekä kenkäkaapista niin huoneen remonttina oli ainoastaan tapetointi ja lattialistojen vaihtaminen. Sitä sen sijaan pohdimme, että vaihtaisimmeko kenkäkaapin tason esimerkiksi tammitasoksi, jonka käsittelisimme läpikuultavan valkoiseksi. Mutta koska nykyinenkin on ok, niin emme lähteneet vaihtamaan sitä. (Kenkäkaapistahan pystyy tekemään ulkonäöllisesti juuri sen kokoisen ja näköisen, kuin itse haluaa: tasomahdollisuuksia on monia, samoin ovivaihtoehtoja. Hyllyt kannattimineenkin voi tehdä erilaisiksi.)

 
 
Alla tuulikaapin pohjapiirros. Tuulikaappiin tultaessa vasemmalla puolella on liukuovikaapisto, vaikka kuvaan on piirretty komerot. Kenkäkaappi on oikealla puolella jääden avautuvan oven taakse.
 
 
 
 
 

Kenkäkaapin yläpuolella on seinän koolausten sisällä sähköpääkeskus, jonka edessä on tapetoitu ovi. Kenkäkaapin yläpuolella oleva taso (= keittiön laminaattitasoa) menee yllä olevan seinän alapuolelle, koska seinä on yläosassa alaosaa paksumpi.
 
Kenkäkaapin alapuolelle oleva tila on mitoitettu niin, että sinne mahtuu jakkara, jolla on miehelle tunnearvoa ja joka tietysti auttaa joskus kenkien jalkaan laittamisessakin. Arkipäivän käyttökengät pidetään yleensä kenkäkaapin alla lattialla, varsinkin pitkävartiset.
 
Kenkäkaapin takana on piilossa jotain puhelinjuttuihin liittyviä rasioita, joihin pitää päästä käsiksi tarvittaessa. Siellä on myös yksi koneellisen ilmastoinnin venttiili. Kaapissa ei ole pohjaa, joten ilma pääsee vaihtumaan siellä.
  
 


Kaapin päällä on tällä hetkellä pöytävalaisin, taulu ja polkupyörä. Pöytävalaisin siihen jää tunnelmavaloa luomaan (kattoon on upotettu yleisvalaisin),  mutta muuten on suunnitteilla vähän muuta, ehkä seinälle. Taulun paikasta en ole vielä varma, joten nojailkoot vielä tuossa...
 
Tasolle meillä ei ole tapana kerätä ylimääräistä tavaraa (ne paikat löytyvät muualta :) ), vaan se on vain "välilaskupaikka". Jouluisin siinä ovat olkipukkimme, pääsiäisenä tiput ja joinakin talvi-iltoina tuikkuja, joskus jotain muutakin. 

 


Kaappi on 157 cm leveä, 77 cm korkea ja 40 cm syvä. Siinä on neljä hyllyä keskikohdan molemmilla puolilla. Eli yhteensä yli 6 metriä hyllytilaa! Edullinen liukuovisysteemi pitää kengät piilossa.
 
Silloin, kun meillä asui vielä neljä ihmistä, niin jokaisella oli oma hyllynsä. Pikkulasten kenkiä mahtui hyllylle kahdet peräkkäin. Pidämme ulko-ovea lähellä useammin käytettäviä kenkiä ja kauempana juhlakenkiä ja muita harvemmin käytettäviä.Kenkäkaapin keskellä ja etureunassa on listat, samoin päätyseinissä. Maalatut, sukulaisen tekemät ritilähyllyt asetetaan listojen päälle. Hyllyt on helppo pyyhkiä, mutta ne voi myös nostaa pois silloin, kun haluaa siivota perusteellisemmin.  

 
 
Seuraavaksi näkymä eteisestä tuulikaappiin (kenkäkaappia kohti):

 
 
´Ja seuraavassa näkymä eteisestä tuulikaapin liukuovikaapistoa kohti. Kaappien peileistä heijastuu kenkäkaappi.Esittelen myöhemmin oman kotini muutamaa muutakin hyväksi kokemaamme säilytysratkaisua. Voisin melkein sanoa rakastavani säilytystilojen suunnittelua: sitä, että saisi mahtumaan juuri haluamansa tavarat tai paljon tavaraa johonkin, mutta silti tila näyttäisi väljältä ja siistiltä. ("Ehkä"  tätä pitäisi soveltaa myös omaan työhuoneeseen....)

2 kommenttia:

 1. Taas kerran eksyin googlen kautta ihailemaan kenkäkaappianne :) Niin kekseliästä kiinnittää se seinälle, että alle jää tilaa jakkaralle ja käyttökengille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Kenkäkaapin yläpuolella oleva seinä on alapuolella olevaa paksumpi, koska siellä on sähkökaappi. Näin kenkäkaapin alle jäävä tilakin on syvempi.
   Täytyy kyllä sanoa, että on ollut oikein toimiva systeemi. :)

   Poista