perjantai 8. toukokuuta 2015

OMA KOTI


Vannomatta paras! Olen aina sanonut, että meidän kodista ei ikinä tule kuvia minnekään... Ja nyt niitä kuitenkin silloin tällöin tulee eli kuvia omasta mielestäni hyvistä sisustusratkaisuista. Ja remontistakin, joka etenee hitaasti sitä mukaa kun on aikaa ja rahaa...

Kesällä tulee kuluneeksi 21 vuotta siitä, kun talotehtaan miehet pystyttivät keskelle avaraa euralaista peltoa vääränväriset seinämme pystyyn ja punaisen tiilikaton niiden päälle. Kyllä: vääränväriset, mutta juuri sellaiset, kuin itse tilasimme... Vieläkin harmittaa, että annoin periksi siinä, että tilasimme talon pohjamaalattuna värillä, jonka olimme katsoneet vain värikartan pienestä mallista.... 15 vuotta kesti, että "se aprikoosinväri" lakkasi kuultamasta beessin värin alta. "Ehkä" olisi kannattanut kokeilla maalia ihan laudalle ja katsoa, miltä se näyttää oikeasti... No viimeiset viisi vuotta olemme asuneet sen värisessä talossa kuin haluamme.

Olen itse ollut talon suunnittelussa tosi paljon mukana, monia yksittäisiä kohtia piirustelinkin, ja talotehtaan insinööri piirsi niitä toteutuskelpoisiksi. Muokkasin ja taas piirrettiin jne. Talo on ollut kyllä melko toimiva, mutta joitakin kohtia olisi kannattanut tehdä toisinkin. Halusimme avaran ja valoisan talon, jossa ei näy vuosilukua ja sellaisen kyllä mielestämme saimme. Niin no tietysti olisimme halunneet jotain muutakin, mutta "taloudelliset realiteetit" ja tontti piti tietysti huomioida... Talossa laudoituksen suunta vaihtelee, nurkkalaudat on maalattu samalla värillä kuin seinät ja ikkunalistoja ei ole.

Nyt helmikuussa tuli 20 vuotta siitä, kun kauniina pakkaspäivänä ajoimme muuttoauton perässä itse rakennettuun keskeneräiseen kotiimme rättiväsyneinä, mutta niin onnellisina siitä, että vihdoinkin... Vuosien varrella koti on kokenut muutoksiakin, mutta aina sillä perusteella, että mitään sellaista ei hankita, mistä ei pidetä. Jos ei löydy mieleistä tai jos ei ole rahaa ostaa sellaista, mikä vastaa tarvettamme, niin olemme ilman kunnes "se oikea" löytyy. Haluan, että kaikki pysyvät, suuret ratkaisut ovat mahdollisimman ajattomia ja neutraaleja, tulevat pidemmän päälle edullisemmaksikin. Väreiksi valitsen omaan kotiini useimmiten valkoista, vaaleaa beigeä yms. Tosin saatan joskus hankkia jonkun räväkämmän jutun, mutta se on sitten sohvatyyny tai kynttilä tms. :). Kun päivät on tekemisissä monenlaisten värien ja tekstiilien kanssa, niin ehkä sekin on syynä siihen, että haluaa oman kodin olevan aika rauhallinen.

Joitakin vuosia olemme asustelleet talossamme kahdestaan, kun lapset ovat muuttaneet omilleen. Jossain vaiheessa aloimme  pikkuhiljaa päivittämään kotia, itse tehden ja rauhassa suunnitellen huone kerrallaan. Näistä kertoilen aina silloin tällöin jotain myös teille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti